Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Johan Lorentzon recenserar Age of Empires: Definitive Edition

AGE OF EMPIRES: DEFINITIVE EDITION
(PC)
Johan Lorentzon


Jag har kvar min gamla kopia av Age of Empires i en kartong i förrådet. Den ligger där tillsammans med en massa andra spel som jag inte har haft hjärta att göra mig av med. För mig är det klenoder från min barndom och det är inte utan att jag får en klump i halsen av nostalgi när jag startar upp Definitive Edition av Age of Empires så här tjugo år senare. Det är nämligen många minnen med långa LAN-nätter i goda vänners lag som väcks till liv.


1997 var guldåldern för realtidsstrategispel där konkurrensen stod mellan jättar som Warcraft 2 och Command and Conquer. Mellan dystopiska framtidsvisioner och orcher valde Microsoft att släppa Age of Empires som skulle låna från vår egen historia. Någonstans här tror jag också att mitt eget intresse för historia startade då jag fann greker med spjut långt mer intressant än orcher med yxor. Serien skapade sig en egen plats bland konkurrenterna och uppföljaren var i många år lika självklara som luften vi andades.


2018 väljer Microsoft att damma av originalet och passar samtidigt på att putsa upp det med bättre upplösning som nu körs i 4K, omarbetat musik och lite andra små förändringar som ska ta denna historiska klassiker in i 2000-talet. Det är ingen halvhjärtat omsläpp utan Age of Empires: Definitive Edition är ett gediget arbete och förutom förbättringarna innehåller spelet i stort samma material som originalet med enspelarkampanj och en massa olika lägen att spela med och mot varandra på nätet eller lokalt.


Jag applåderar Microsoft för att de hållit sig så nära originalupplevelsen. Men samtidigt måste jag också någonstans inse att det är mitt nostalgiska hjärta som klappar och nostalgi kan vara förblindande. Grundstenarna i Age of Empires: Definitive Edition är nämligen jobbigt daterade när jag börjar se bortom de där rosenskimrande glasögonen.


Mina små bönder samlar resurser samtidigt som min by växer med nya byggnader och armén blir större. När armén är stor nog ger jag mig på närmaste fiende och raserar allt de byggt - om de nu inte hunnit före och istället gör min egen by till ett brinnande inferno. Konceptet har vi sett tusen och åter tusen gånger sedan originalet släpptes vilket gör att spelet känns väldigt daterat. Det finns nämligen ingen direkt finess eller balans i spelet utan det är den som bygger sin armé snabbast som vinner. Här saknas dessutom ett förfinat sax-sten-påse-koncept och även om enheter skiljer sig i hälsa och skada räcker det ofta att bara massproducera en eller två enheter för att vinna. AI:n är aningen förbättrad men beter sig konstiga ibland. Den kan till exempel få för sig att ”rage quit:a” i skirmish-läget och lämna spelet innan jag ens har hunnit anfalla när de ser att min armé är för stor. Jag vet inte om jag ska se det som en ovanligt tänkande datorspelare eller bara bugg?


Nu inser jag att det kanske är orättvist att förvänta en utveckling av konceptet när det handlar om ett omsläpp. Men det som händer är att när de där inledande nostalgiska känslorna lagt sig börjar jag fundera varför jag egentligen spelar Age of Empires när det finns bättre och mer balanserade RTS där ute så som Starcraft 2, Company of Heroes eller Dawn of War 2. Age of Empires är dock fortfarande underhållande att spela mot andra spelare i sin enkelhet och jag skulle ljuga om jag sa att det inte finns ett visst nöje att hitta.


Jag tror att jag nog gillade idén med omsläppet mer än själv spelet och för mig blir Age of Empires något jag kanske bara skulle ha låtit vara ett minne från min barndom. Definitive Edition visar mig nämligen återigen att nostalgi är kraftfullt och det är så mycket som kanske inte var bättre förr. Dock är ändå spelet intressant utifrån ett spelhistoriskt perspektiv och för den som ändå vill ha den där strategiupplevelsen som dominerade på 1900-talet finns det mycket att hämta. I just den mån måste jag säga att Microsoft lyckats.

Relaterade bilder

Oskar Skog12 mar 2018Visningar: 406 

Taggar: Age of Empires, Microsoft

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.