Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Förspel

Metal Gear Solid: Peace Walker

Efter succén med Metal Gear Solid 4 har Hideo Kojima inga planer på att lämna sin spionserie. Med Peace Walker vill ha ta hela Metal Gear-upplevelsen till PSP – och tillföra en stor dos samarbete.

Egentligen går det inte att tänka sig en serie som är så illa lämpad för en portabel konsol som Metal Gear Solid. Spelen har helt kretsat kring skyhöga produktionsvärlden, en vattentät ljudbild, tekniska barriärer som bryts och mellansekvenser som håller på upp emot en halvtimme. När LEVEL träffar seriens skapare Hideo Kojima är han den förste att hålla med – och förklarar att det är just därför han ägnar all sin energi just nu åt att göra Metal Gear Solid: Peace Walker till PSP.
Uppdragen i Peace Walker kan spelas av mellan 1 och 4 spelare, beroende på uppdragstyp.Uppdragen i Peace Walker kan spelas av mellan 1 och 4 spelare, beroende på uppdragstyp.-- Jag ser inte detta som ett sidospår i serien, utan det hade lika gärna kunnat heta Metal Gear Solid 5. Det är teamet bakom Metal Gear Solid 4 som gör Peace Walker. Jag vill att folk ska kunna plocka upp det, spela enspelarkampanjen och bli berörda av storyn. Peace Walker ska ge samma spelupplevelse som de stationära spelen. Det borde förstås vara omöjligt på PSP, men det är just därför jag kämpar så hårt.
-- För jag tror det är livsviktigt att vi lär oss att jobba med den portabla hårdvaran. En dag inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi komma till en punkt där portabel hårdvara är så kraftfull att den tar över den stationära hårdvarans plats på marknaden. Om du kan få samma upplevelse av en portabel dator eller spelmaskin som en stationär – varför skulle du då välja den stationära manicken som du inte kan ta med dig vart du vill? Så anledningen till att jag säger att det är en ”utmaning” att jobba med PSP är att jag vill vara beredd när den framtiden inträffar. Innan den dagen är kommer vill jag ha experimenterat med bärbart och lärt mig hur man berättar historier och designar spel specifikt för en bärbar marknad. Att skapa en fullvärdig bärbar Metal Gear-upplevelse är nästan det tuffaste jag gjort, men om tio år kommer jag att tacka mig själv.

UPPFÖLJAREN TILL SNAKE EATER
Och det råder ingen tvekan om att Kojima menar allvar med Peace Walker. Han både regisserar och producerar spelet, som När flera spelare samarbetar har de alla unika föremål och vapen som gör att de fyller unika roller i sättet man spelar på. När flera spelare samarbetar har de alla unika föremål och vapen som gör att de fyller unika roller i sättet man spelar på. är en direkt fortsättning på Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Det utspelas 1974 i Sydamerika, och Big Boss blir inkallad för att avvärja en statskupp som tros vara initierad av den amerikanska underrättelsetjänsten.
Big Boss är som bekant fader till Solid Snake (hjälten från Metal Gear Solid 4) och vi fick stifta bekantskap med honom första gången i 2005 års Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Där infiltrerade 60-talets sovjetiska djungel och lyckades till slut besegra The Boss, hans läromästare som gått över till den mörka sidan. Den här gången befinner han sig inte bara på en ny kontinent och slåss mot en ny fiende. Han gör det dessutom på ett helt nytt sätt. För medan de tidigare Metal Gear-spelen kretsat kring en ensam hjälte som osedd tar sig förbi fiendens linjer bygger Peace Walker på samarbete.
-- Det var viktigt för mig att ta fasta på det som verkligen göra PSP unik och inte bara göra samma spel som till Playstation 3 men med sämre grafik, förklarar Kojima. Visst är multiplayer en möjlighet även till andra format, men med PSP känns det sättet att spela mycket mer självklart.
Peace Walker introducerar ett helt nytt upplägg, där upp till fyra spelare med varsin PSP kan hjälpas åt att smyga förbi fiendens linjer. Och det spelsättet förändrar verkligen mycket i Metal Gear-konceptet.
Den viktigaste innovationen i spelets kontrollschema är att en spelare kan låsa sig till en kompanjons rörelser. När kompanjonen går åt ett visst håll följer man själv efter, och kan på det sättet fokuserar sitt synfält på det som händer runt omkring. Extra användbart blir detta om en eldstrid utbryter, eftersom det innebär att spelarna kan täcka varandra ryggar om de blir omringade.
Inget Metal Gear utan robotar. Vilken roll denna kommer fylla är oklart, men att det blir en boss låter inte otroligt.Inget Metal Gear utan robotar. Vilken roll denna kommer fylla är oklart, men att det blir en boss låter inte otroligt.Taktiken i samarbetet förstärks av att spelarna har olika uppsättningar vapen och föremål, och att många av striderna helt bygger på att man sprider ut sig. Om man konfronterar en pansarvagn är det till exempel effektivt att anfalla med missilgevär, som inte alla spelarna kan bära. Pansarvagnen har dessutom kraftfull plåt på framsidan, vilket gör att spelarna bör försöka ta sig runt och anfalla bakifrån. För att lyckas med det krävs att några spelare lockar till sig pansarvagnsförarens uppmärksamhet, medan en annan spelare smyger runt bakom fordonet.
Kommunikation och samarbete är livsviktigt även under mer rutinartad infiltration av militärbaser och djungelområden. Genom att synkronisera sina rörelser kan spelare ta strypgrepp på varsin fiende vid exakt samma ögonblick för att undvika att larmet går. Samarbetet präglat Peace Walker i grunden, på samma sätt som systemet med olika kamouflagemönster gjorde i Metal Gear Solid 3.

FRAMTIDENS METAL GEAR
Men även om Peace Walker innebär stora förändringar för hur vi spelar Metal Gear Solid, är det sättet som handlingen berättas som är mest annorlunda. Det mest kritiserade inslaget i Metal Gear Solid-serien har alltid varit mellansekvenserna. Kojima själv har hållit fast vid att han vill ge de som tar del av hans spel ett budskap, och att långa mellansekvenser därför är ett måste. Men inför Peace Walker har han insett att det vore en omöjlighet.
-- Det är en av de svåraste sakerna för mig rent personligen med att göra spel till portabla konsoler. Det funkar inte att en person måste avbryta spelet mitt i en mellansekvens för att han eller hon har kommit fram till sin tunnelbanestation och är tvungen att gå av. Jag försöker bygga upplevelsen i tiominuterssegment. Att samtidigt behålla den traditionella Metal Gear-upplevelsen är den stora utmaningen för mig.
För att göra upplevelsen mer direkt och interaktiv har Kojima dessutom bestämt sig för att låta spelaren styra delar av mellansekvenserna. Till exempel får spelaren sikta ett raketgevär mot en robot i en av sekvenserna. Det är ett inslag som Kojima började prata om redan efter Metal Gear Solid 4, och med Peace Walker tar han alltså det första steget.
-- Jag ser Peace Walker som början på en ny inriktning för Metal Gear-serien, säger Kojima. Visst knyter spelet an till seriens historia, men det innebär också början på mycket nytt.
Framtiden ja. Kojima lovade som bekant dyrt och heligt att han skulle lämna Metal Gear-serien efter Metal Gear Solid 4. Idag är fler spel i serien än någonsin under produktion och Kojima ser över dem alla.
Kojima skrattar bara när ämnet kommer upp, och verkar stortrivas med att vara kvar i serien han grundade för 22 år sedan. På frågan om han inte har svårt att få idéer till kommande spel i serien svarar han tvärsäkert.
-- Det finns massor kvar att berätta, tro mig. Och jag kan förstås alltid hitta på nya konflikter. Det är något ingen behöver oroa sig för – jag har alltid något kvar att berätta.

Metal Gear Solid: Peace Walker släpps till PSP under 2010.

Pär Villner26 okt 2009 11:59Visningar: 8589

Kommentarer

waypoetic26 okt 2009q

Schnyggt, that what this is.

SimonNSH18 nov 2009q

snyggt Pär! can't wait 4this one!

Waltazhaar 1 maj 2010q

Ska man vara petig med storyn om Naked Snake så utspelar sig MGS 3 först (1964), sen Portable Ops (1970) och sedan Peace Walker (1974).

Jag skulle hellre kalla detta uppföljare till Portable Ops snarare än uppföljare till MGS 3.

Men det är ju bara min åsikt. [cute]

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.