Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Recension

Infamous

Infamous är spelet som ska få oss att glömma kassa filmadaptioner av fantastiska serier och sätta Sucker Punch tillbaka på kartan. Men lever det upp till hypen?

En av de bästa superhjälteserierna jag läst heter Invincible, är skriven av Robert Kirkman och handlar om Mark Grayson - en tonåring som ärver sin utomjordiska pappas superkrafter och Coles utseende och krafter förändras beroende på om man låter honom göra onda eller goda gärningar. Coles utseende och krafter förändras beroende på om man låter honom göra onda eller goda gärningar. plötsligt tvingas dela upp sin tid mellan att rädda världen, dejta flickvänner och klara av high school. Det är den perfekta avvägningen mellan övernaturliga inslag och trist vardag. Och när jag spelar Infamous är det med samma känsla i kroppen som när jag läser Kirkmans Invincible. Kontrasten mellan gott och ont, skämt och allvar, finns hela tiden där, men är aldrig så uppenbar att man avfärdar spelet som det ena eller det andra. Infamous är i många avseenden en lättsam och okomplicerad upplevelse, samtidigt som det får ett allvarsamt uttryck och en tyngd i berättelsen genom de våldsaktioner man kan utföra och de moraliska val man hela tiden ställs inför.
För Infamous är ett KOTOR-light i det avseendet. Alla val man gör i Empire City får konsekvenser för hur man uppfattas i staden. Är du elak och dödar människor utan anledning kommer folk att börja kasta stenar efter dig på stan, och dina bästa vänner kommer inte längre hjälpa dig för att de vill utan för att de är rädda. Alla så kallade ”karma moments” inleds med att spelet stannar av och att huvudpersonen Cole överväger för- och nackdelar med den goda respektive onda utgången av situationen han befinner sig i. Det får en att tänka till lite extra Genom att samla på sig erfarenhetspoäng kan man uppgradera och lära sig nya förmågor. Genom att samla på sig erfarenhetspoäng kan man uppgradera och lära sig nya förmågor. innan man gör sina för historien avgörande val och ger spelet ett känslomässigt djup jag definitivt inte hade förväntat mig att den här typen av actionspel skulle ha.
Infamous är en blandning av friheten i GTA, nätsvingandet i Spider-Man 2 och parkouren i Mirror’s Edge. Sucker Punch har utvecklat en fantastisk motor för utforskande där varenda avsats går att klänga sig fast i och där övergången från olika moment i klättringen och hoppandet hela tiden sker smärtfritt och utan irriterande glitches. Huvudpersonen Cole är den klassiska superhjältestereotypen som genom en mystisk explosion hamnar i koma och efter uppvaknandet upptäcker att han utvecklat superkrafter. Explosionen som gjorde att Cole numera kan kontrollera elektricitet med sina händer ödelade stora delar av den stad han bor i och det är nu upp till honom att reda upp röran han indirekt var med och orsakade. Och det är här, i den berättande delen av spelet, som dess största brister visar sig. Infamous är ett stundtals väldigt generiskt spel, där allt från uppdragsstruktur och strider snabbt blir till rutin. I mellansekvenserna förmedlas historien genom galet snygga klippboksillustrationer medan alla försök till berättande genom spelets egen motor upplevs som både stela och ganska opersonliga i jämförelse. Infamous är ett spel för alla som önskade att Nico skulle byta ut den slitna skinnjackan mot en cape i GTA IV och som såg sandlådeleken hellre än berättelsen som central i det spelet. Om så är fallet har du en av dem bästa superhjälte/superskurk-simulationerna som gjorts att se fram emot.

Relaterade bilder

Mattias Kölare 22 maj 2009 15:34 Visningar: 3490

+Fantastiskt flyt i klättring och hoppande.

-Tafflig story och stundtals ganska enformigt.

8 Inte så bra som det kunde ha blivit om Sucker Punch vore bättre historieberättar

Användarnas medelbetyg: 8.3

Kommentarer

Kindo22 maj 2009q

Trevlig och tydlig recension, där viktiga aspekter tas upp och kommenteras; och en perfekt avvägning till Oskars blogginlägg och videor. Tillsammans lyckas de skänka mig en bra bild av hur spelet är, och jag är så där alldeles lagom sugen att prova. Tyvärr har jag ingen PS3, så där går jag bet. :(

Det Lilla Svinet22 maj 2009q

Ser bra ut =). Blir köp när jag har ett PS3.

AccoWand22 maj 2009q

"Inte så bra som det kunde ha blivit om Sucker Punch vore bättre historieberättar"

e

Anonym22 maj 2009q

Det saknas ett "e" i slutet av sammanfattningen.

Redfoxe22 maj 2009q

Tycker det var en ganska kort recension (om man jämför hur vissa andra spel kan få upp till 4 sidor text)

Men trevlig text, jag ska köpa det iallfall :D

tommi8722 maj 2009q

jag har redan förbokat! Jag blir så irriterad på demot när man inte kan gå och göra vad man vill så länge man vill så det längtar jag till.

Anders Brunlöf22 maj 2009q

Hade hellre sett en längre recension med vår käre Oskar Skog. Dock var det en, om än kort, välskriven och matnyttig text. Spelet är redan förbokat, hämtas ut nästa vecka och underhåller förhoppningsvis under hela sommaren.

Anonym23 maj 2009q

Skulle gärna sett texten lite uppdelad (nu blev det nästan som man lästa skitsnabbt rakt igenom.
Annars lite kort recension men matnyttig =), definitivt köp för mig iallafall.

redmac23 maj 2009q

Förbokat Ce varianten, kommer bli grymt kul! Bra jobbat Sucker Punch!

Oxol24 maj 2009q

Jag vill se Skogs recension :)

Micke_Sju15 jun 2009q

Införskaffade spelet för ett par dagar sedan. Är riktigt nöjd såhär långt! Personligen tycker jag inte att storyn är så dålig.. Gillar dessutom seriestripparna i mellansekvenserna skarpt.

Så ett tips från mig, köp!

Anonym 3 jul 2009q

Jag har som precis som ovanstående här precis införskaffat spelet. Personligen tycker jag att det är lite vagt med en 8:a, tycker att Infamous är värdig åtminstone en nia. Främst eftersom det aldrig blir tråkigt i staden, men också tack vare den sköna stämningen =)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.