Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Recension

Minecraft



Den här recensionen är hämtad från LEVEL 69.

Stockholmsbaserade Mojang har inte bara gjort tidernas mest omtalade indiehit. Minecraft är ett av årets bästa spel, alla kategorier.

Egentligen har det pratats om fel saker.

Det har skrivits spaltmeter om hur mycket pengar Markus ”Notch” Persson har dragit in på sitt spel. Om hur många miljoner (4,2 i skrivande stund) Minecraft har sålt. Om hur det lilla företaget Mojang som växte upp runt spelet är själva definitionen av det som ibland kallas för ”det svenska spelundret”. Och till viss del är det befogat. Det är en helt fantastisk hit av ett slag man sällan ser, i en genre som knappt existerar utanför Mojangs gränser. Men någonstans på vägen har själva Minecraft glömts bort. Det har gått från att vara ett spel till att vara en framgångshistoria och det där som finns bakom miljonerna, kändisstatusen och erkännandet har helt enkelt hamnat i skymundan.

VÄRLDEN ÄR DIN
Minecraft har anklagats för att inte vara annat än en glorifierad editor. Det är långt från sanningen. För samtidigt som hela premissen är att man kan skapa i princip vad som helst befinner man sig hela tiden inuti världen man bygger upp. Byggandet blir ett äventyr, jakten på resurser en uppgift man måste slutföra och möten med fiender problem som måste lösas.

Spelet börjar – oavsett vilken sorts värld spelet slumpar fram åt dig – förhållandevis lugnt. I mitt fall äger det första mötet med spelet rum i en liten dalgång med ett par grönskande träd, gräs, gula blommor och en ko som vandrar runt i maklig takt. Äventyrslusten väcks direkt och jag bestämmer mig för att undersöka exakt hur högt bergen sträcker sig. Färden upp till toppen är mödosam men utsikten som slår mig när jag når krönet är bedövande. Det har släppts häpnadsväckande vackra spel i år. Crysis 2 var en teknologisk best. The Witcher 2 hade den kanske snyggaste västerländska rollspelsdesignen någonsin. Och Battlefield 3 är Battlefield 3. Men inget annat spel i år har en lika unik stil eller atmosfär som Minecraft. Klossvärlden breder ut sig framför mig. Majestätiska (och lätt kantiga) berg skjuter upp ur marken, ett hav breder ut sig i öst och på himlen driver stora kantiga moln förbi likt gigantiska space invaders gjorda av sockervadd. Samtidigt smyger en liten pianoslinga obemärkt in från ingenstans. Minecraft använder sin musik sparsamt och det kan gå långa perioder av ren tystnad som bara bryts av ljudeffekter. Det här gör bara att de stillsamma melodierna blir så mycket kraftfullare när de väl tittar fram.

Det finns inget uttalat mål med spelet. Det har ett achievmentsystem som vagt pekar en åt rätt håll men några direkta tvång existerar inte. Min första tid i den kantiga världen ägnas därmed åt att undersöka vad som går att göra. Hela världen består av block och genom att slå på dem kan man slutligen lossa dem, och placera ut någon annanstans. Under förmiddagen bygger jag en bro gjord av lera. När den är klar döper jag platsen till Jordbro och känner mig som den fyndigaste personen i världen.

Under eftermiddagen hittar jag en grotta nere vid vattenbrynet. Nästa projekt blir att gräva en liten kanal för att leda in vatten i det underjordiska systemet bara för att se om det går. Glädjen är stor när vattnet forsar in genom öppningen och porlande försvinner in i mörkret.

På kvällen hittar jag ett par sockerrör och trots att jag ännu inte helt har greppat craftingsystemet lyckas jag utvinna socker ur dem. Bäst som jag sitter och blickar ut över oceanen och suger i mig sockret blir jag anfallen av en kantig spindel. I och med att jag har klarat betydligt fler fps än vad den har ben känner jag mig inte ett dugg hotad och går självsäkert in i knytnävsstrid med den. Bataljen blir hårdare än vad jag hade räknat med och när spindeln slutligen faller har jag förlorat två tredjedelar av hälsan. Ut ur spindelns kropp trillar hans ögon och när jag inspekterar dem råkar jag ofrivilligt äta upp dem. Vips är jag förgiftad, mina röda hjärtan blir sjukligt gröna och ett par sekunder senare är jag död. Det är här jag inser att jag behöver hjälp.

INTERNETLEKTIONER
För att vara ett så gränslöst spel har Minecraft förvånadsvärt få inbyggda hjälpmedel. Det ovannämnda achievmentsystemet ger spelaren en knuff i rätt riktning men resten är upp till en själv. För att lära sig allting på allvar får man istället bege sig ut på internet. Den officiella hemsidan har grundläggande guider för hur saker och ting fungerar, detta i form av youtubelänkar. Hade det här gällt ett annat spel hade det naturligtvis varit rena galenskapen att gömma en tutorial på det här sättet. Men i fallet Minecraft passar det in. Det är på youtube vi tittar på och diskuterar alla fantastiska skapelser som andra spelare har byggt. Det är på twitter som 500 000 personer följer Notchs vardag. Att då få ett par grundläggande spellektioner i ett browserfönster känns inte obekvämt utan går bara hand i hand med det community som har skapats kring fenomenet.

Den viktigaste lärdomen är att var sak har sin tid. Minecraft är tydligt uppdelat mellan dagar och nätter. Dagarna är idealiska för att samla på sig resurser och utforska omgivningarna. Men när den fyrkantiga solen har gått ner och ersatts av en precis lika fyrkantig måne blir världen med ens mycket farligare. Den första beskrivningen av Minecraft jag någonsin hörde var att ”det är som Lego, fast med zombier som försöker döda dig” och det gäller i synnerhet när det har blivit mörkt. Knepet här är att bygga sig ett ordentligt gömställe, vilket blir mitt nya projekt. Den första natten är mitt hem inte mycket mer än en utgrävd grotta i en bergvägg, komplett med ett litet fönster, ett par facklor som belysning, ett misslyckat försök till pelare och en arbetsbänk i ett hörn där jag kan experimentera med materialen jag har hittat under dagen. Ändå är känslan av att ha byggt ett eget virtuellt hem likvärdig med att få ett alldeles eget förstahandskontrakt. Och härifrån kommer det bara att bli större.

Just frihetskänslan är Minecrafts starkaste kort, och gör att det blir en seriös konkurrent till Elder Scrolls V: Skyrim om priset för årets bästa spel. På ytan kan de verka som varandras raka motsatser. Det ena är bombastiskt, storslaget, tonsatt med episka körer och befolkat av varelser så mäktiga att människor förminskas till myror i deras närvaro. Det andra är lågmält, pixelerat, har musik som är lika lugn som den är vacker och systemkrav som egentligen inte är mer än en formalitet. Men gräver man lite djupare handlar spelen om precis samma saker. Berusande frihet. En öppen värld som sträcker sig så långt ögat når.

En stämning och en atmosfär som gör att man aldrig vill återvända till verkligheten.

Och en känsla av att precis allting är möjligt.

Relaterade bilder

Taggar: Minecraft, Mojang, Markus Persson, Notch, Internet, LEVEL, Victor Sjöström

Victor Sjöström 15 dec 2011 09:41 Visningar: 23619

+Den kreativa friheten är lika briljant i Minecraft som den var med Lego-bitar.

-Ibland saknar man riktning och mål, andra än de man själv sätter upp.

10 Den perfekta sandlådan.

Användarnas medelbetyg: 10.0

Kommentarer

Anonym15 dec 2011q

Eliten kommer aldrig att tolerera 10, när helvetet brakar lös så kommer jag att sitta här med en stor påse popcorn och fnissa flickaktigt åt alla tramsiga kommentarer.

iSiboy15 dec 2011q

Kanske borde återbesöka min egna lilla minecraft-värld efter en lång vistelse därifrån.

Anubis15 dec 2011q

Rivalen:

Eliten kommer aldrig att tolerera 10, när helvetet brakar lös så kommer jag att sitta här med en stor påse popcorn och fnissa flickaktigt åt alla tramsiga kommentarer.


Jag har bara testat gratisversionen när spelet hade sålt typ 100,000 så jag vet inte hur mycket det har utvecklats.
Men ser man på vad det är för spelet så ser det ut att förtjäna 10/10.
Man kan ju inte ge spelet en 8/10 för att det är ful grafik. Alla grundpelarna i spelet verkar funka perfekt så varför skulle det inte få 10/10.

Jag hoppar inte på jag bara skriver det här så att alla haters kan läsa det här innan dom börjar skriva. :)

pixel415 dec 2011q

Efter alla skitspel Victor recenserat så undrar jag om detta är första tian. [rolleyes]

Anonym15 dec 2011q

Anubis:

Man kan ju inte ge spelet en 8/10 för att det är ful grafik. Alla grundpelarna i spelet verkar funka perfekt så varför skulle det inte få 10/10.


Jag säger inte att spelet inte förtjänar 10 då det är subjektivt, jag har inte heller spelat Minecraft så jag kan inte säga vad jag tycker. Sjöströms recension var riktigt bra och redogör klart och tydligt varför spelet förtjänar sitt höga betyg.

Jag syftade mest på att jag ser fram emot att läsa kommentarerna då betyget är hyfsat kontroversiellt. Det kommer inte att spela någon roll hur välmotiverad den där 10an är, den kommer att öppna pandoras ask oavsett vad. :-)

Callopski15 dec 2011q

Det spelet jag spenderat överlägset mest tid med sedan jag köpte det förra november.
Stör mig dock på det alltid finns några buggar som gör att man alltid blir lite irriterad på spelet.

Anonym15 dec 2011q

Rivalen:

Jag syftade mest på att jag ser fram emot att läsa kommentarerna då betyget är hyfsat kontroversiellt. Det kommer inte att spela någon roll hur välmotiverad den där 10an är, den kommer att öppna pandoras ask oavsett vad. :-)


Kontroversiellt? Minecraft är det mest omtalade spelet på bra länge, och jag kan inte erinera mig att jag sett särskilt mycket hat förutom "det är ju inget spel :/".
Nej, jag måste nog göra dig besviken. Jag tror du kan skatta dig lycklig om så mycket som en person börjar gnälla mer än något i stil med "jag håller inte med".

HyvelTjuven15 dec 2011q

Jag älskar minecraft och det är kanske det spel jag har lagt flest timmar i men jag tycker inte riktigt att det förtjänar en tia riktigt än.

Saker som någon slags tutorial för personer som inte är lika insatta i spelvärlden skulle sitta fint, även någon form av lista på in-game crafting recipies borde finnas. Det må finnas på nätet, men det är lite för komplicerat att nå för till exempel min femåriga systerson.

Spelet har även sina buggar, inga som kraschar och dödar spelet, men små irriterande sådana.

Och vad hände med byborna, varför är de så lama?

Nä, även om Minecraft nått sin officiella release tycker jag det har en bra bit kvar innan det är färdigt :)

Anonym15 dec 2011q

Det blir till att köpa detta. Tack för en riktigt bra recension.

Xeriina15 dec 2011q

Helt underbart! Tycker absolut att 10:an är befogad :)

Ufosxm15 dec 2011q

Kodarna måste verkligen fixa till de hoppande djuren som hoppar genom tak och väggar och bryter benen. Att ha en djurfarm bredvid sitt hus innebär att man, förutom måste lyssna på buuu bäää muuu dygnet runt, dessutom hör hur djuren bryter benen för att de studsar genom blocken på ett buggigt sätt. Ska det vara så jävla svårt att fixa till slutversionen?

Dessutom lämnar vissa dynamitklumpar fortfarande vita block som fladdrar i luften tills man reloggar.

What up with that?

Nåja, allt som allt så är det ett av de bästa spelen jag spelat online. Men djuren, Mojang, för i helvete!!!

NoTitle15 dec 2011q

Skarlman:

Kontroversiellt? Minecraft är det mest omtalade spelet på bra länge, och jag kan inte erinera mig att jag sett särskilt mycket hat förutom "det är ju inget spel :/".


Kritikerkåren är överlag ganska eniga om att spelet är en 9-10/10 men kika i kommentatorfältet på i princip vilken recension som helst som skrivits om spelet och du får se määängder av folk som absolut inte håller med. De klagar på allt från det du säger om "att det är ju inte ett spel" till att Notch och Jeb är värdelösa programmerare, grafiken är ful, att spelet inte är färdigt på långa vägar, spelsystemet är orättvist och dåligt balanserat, osv osv. Finns gott om i alla fall relativt sett vettig kritik.

Dock spelar det ingen roll. Minecraft äger ändå. :D Det spel jag lagt absolut mest tid på sedan Vice City. :)

Martin Barreby15 dec 2011q

Köpte det så sent som i helgen som var och har haft väldigt mysigt med minecraft. Det är dock rätt tidskrävande, men jag har byggt nån stuga och håller på med en liten till byggnad nu, så min lilla värld växer sakta men säkert.
Jag tror inte jag skulle ge det en fullpoängare, men lugnt en åtta i mysfaktor. :)

Martin Barreby15 dec 2011q

Just ja, när det ändå sitter så många experter här. Kan man på nått vis säkerhetskopiera sin lila värld? För min dator fick slut på ström och tvärdog mitt i spelet, och när jag startade upp det igen så var sparfilen borta. :(

Skulle vara fint om man kunde säkerhetskopiera världen lite då och då. :)

Anonym15 dec 2011q

Själv skulle jag aldrig investera tid i Minecraft, har inte tålamodet. Men jag förstår storheten. Menar, någon har byggt EN DATOR i spelet. En dator som fungerar.

Det är vansinne.

Ett alldeles underbart vansinne.

Hellding15 dec 2011q

Har spelat minecraft i 10 min..Not my kind of game. Håller med Benjamin om att tålamodet tryter.

Johan Olander15 dec 2011q

Svårt att inte ge det här en tia känner jag.

PUCK_15 dec 2011q

Kul att läsa men jag anser att klotets recension är mer neutral http://daklotet.blogg.se/2011/february/fakking-minecraft-xd....

Nobodywashere15 dec 2011q

Fick ju 9 tror jag det var av gametrailers, och det är ta med fan svårt att få en 9a hos dom. Tror de aldrig delat ut en enda 10 någonsin vad jag vet.

Midvintern15 dec 2011q

Jag tycker att Minecraft är urtråkigt. Det finns ju ingenting att göra. Visst, jag skulle kunna bygga en liten borg. Sedan då? Det finns ingenting man kan göra med borgen och inga möjligheter till att rollspela någonstans vilket sandlådor verkligen desperat kräver.
Spelet behöver fler items, crafts, stats... om man gjorde om det till en överlevnadssimulator eller något så vore det potentiellt mer underhållande... eller om det bara fanns NÅGONTING att göra. Spelar man med flera spelare så kan man tävla om vem som bygger störst och bäst förstår jag men för den ensamme spelaren så finns det inget rollspel, ingen management...

Jag skulle inte ge Minecraft ett högt betyg. Creative dvs själva idén är bra men annars så saknar spelet väldigt mycket som just spel. Fienderna är dåligt designade, ain dålig... någon annan skulle säkerligen kunna göra precis samma fast bättre.

Tomas Engström15 dec 2011q

Midvintern:

Spelet behöver fler items, crafts, stats... om man gjorde om det till en överlevnadssimulator eller något så vore det potentiellt mer underhållande... eller om det bara fanns NÅGONTING att göra.


Midvintern:

någon annan skulle säkerligen kunna göra precis samma fast bättre.


Det heter Terraria ;)

Bluefox15 dec 2011q

Kan förstå dig en del, Midvintern. Kan också tro att Minecraft saknar ett riktigt mål vilket gör att bl.a. jag aldrig skulle kunna sätta mig med det här spelet. Jag känner att jag behöver få ett slut på saker. Det är också därför jag inte skulle orka med MMORPGn.
Däremot säger jag inte något emot betyget med tanke på att recensionen är välmotiverad. Bara att lyfta på hatten inför Notch. Bra jobbat!

MeSako17 dec 2011q

motakay:

Skulle vara fint om man kunde säkerhetskopiera världen lite då och då. :)


Det går..
Spelet sparas i en dåld app..

Ta upp kör och skriv %appdata%
(ja % ska vara med..)

där ligger en mapp som heter .minecraft
I den finns en mapp som heter saves. där i sparas alla dina singleplayer världar.

MeSako17 dec 2011q

Tomas Engström:

Det heter Terraria ;)


Njae..
Jag spelar båda två, gillar båda två.

Men jag kan knappast säga att terraria är en bättre version av Minecraft.
I minecraft ligger focus på att bygga storslagna saker, medan Terraria handlar mer om att hitta stora bossar och spöa upp dom.

Anonym27 dec 2011q

jag är faktiskt riktigt sugen på det här spelet, men är inte säker på att min dator klarar av det... ärligt alltså. den håller på att lagga sönder när jag spelar trials 2 SE.
men det ser sjukt mysigt ut, som att bygga med lego :)

Metal_God 2 maj 2012q

Midvintern:

Det finns ju ingenting att göra


Det finns extremt mycket att göra. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Har man dålig fantasi och kräver hjälp för vad man kan hitta på så är det ju såklart inte ett spel man ska spela.
Det finns så mycket roliga moddar och spelsätt man kan fördriva sig med med sina vänner online.
Hunger Games är nog det jag har fått mest nöje med. Sjukt spännande :)
Sen så kan man ju ladda ner diverse moddar med galen story eller svåra challengerooms :)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.