Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Recension

Skylanders Spyro's Adventure



Den här recensionen är skriven för Loading.

Skylanders: Spyro's Adventure är inte bara Spyros återkomst till spelvärlden. Det är också en massiv marknadsföring riktad direkt till små barn. Hur bra kan det vara?

Du tänker kanske att du inte tillhör målgruppen för Skylanders: Spyro's Adventure. Att det inte är något mer än en smart marknadsföringskampanj, ett sätt att få barn att köpa mängder av licenserade leksaker till spelet.

Om vi börjar med att besvara det senare så är det helt rätt.

När man köper Skylanders: Spyro's Adventure får man med tre leksaksfigurer. De är dina karaktärer i spelet. Man ställer den figur man vill vara på en portal som knyts (via usb) till konsolen och så kontrollerar man den i spelet.

De tre figurerna har olika element. Det finns, totalt, åtta olika sådana element och fyra karaktärer i varje kategori. Det finns alltså 32 karaktärer att samla på.

Tills det kommer fler.

Det tar några minuter innan en röst i spelet berättar att man behöver ett helt annat element för att öppna bonusbanor i spelet. Eller kommer med den generösa informationen att vissa element är starkare på den aktuella banan.

Ett element man inte har. Ett man kan gå till leksaksbutiken och köpa.

I teorin kan man klara Skylanders: Spyro's Adventure utan att köpa några extra leksaker (de kostar mellan 80-100 kronor styck om man inte köper ett paket med tre stycken, som landar mellan 199-299 kronor beroende på var man går). I teorin kan man göra många saker.

I praktiken är varje karaktär som man har också är ett liv i spelet. Man börjar alltså med tre liv. Varje karaktär man köper får samma effekt som ett extraliv. Om alla karaktärer dör på samma bana i spelet får man börja om på den.

En del banor gränsar till att vara för svåra för målgruppen att klara. Speciellt utan fler karaktärer. Bossar kan vara svåra även om man är två (om man ställer två karaktärer på portalen blir det automatiskt multiplayer) och den ena av dem är jag.

Och jag har skills.

Det finns också föremål att köpa. Saker som hjälper dig att slåss under en begränsad tid, som ger tillbaka hälsa eller öppnar speciella banor som man kan spela.

Så: köper man Skylanders får man vara beredd på att köpa fler figurer.

Om man köper Skylanders kommer man att vilja köpa fler figurer.

Jag har, i skrivande stund, 15 stycken. Eller inte jag: sonen.

Vi säger så.

Man kan levla upp varje karaktär, köpa nya förmågor och attacker till dem (det kostar inte riktiga pengar utan den valuta man samlar i spelet) och i en överraskande genial idé sparas all information i karaktären. Det här innebär att man kan ta med sig sin figur till en kompis och spela där, utan att förlora något (och spara allt man samlar där) eller börja om på sin karaktär. Oavsett om ni har samma konsol eller inte.

Spelet då?

Det är ett actionspel i fågelperspektiv där explosioner blandas med lätta pussel. Där man går runt på labyrintliknande banor för att döda och samla allt. Mellan varje bana kommer man tillbaka till en hubvärld där man kan uppgradera sin karaktär och få nya uppdrag. Banorna har en bra planering och det är väldigt svårt att fastna och inte veta hur man ska komma vidare samtidigt som pusselinslagen ger en viss utmaning.

Och det är bra. Så mycket bättre än vad man kan tro genom att studera marknadsföringen runt spelet. Det är det bästa spelet som Spyro någonsin varit med i (det är lätt att tycka att Spyro ser väldigt arg och ful ut i det här spelet, men han har alltid varit ful, klart att han är arg).

Att när som helst kunna ta bort sin karaktär från portalen och sätta dit en annan och se den få liv i spelet är häftigt. Spelet ser helt okej ut, med en färgglad värld och bra effekter i varierade miljöer. Röstskådespelarna (svenska) gör ett fint jobb med att få liv i figurerna och gör vad de kan med dialogen. Berättelsen är tillräckligt engagerande för Cartoon Network-generationen. Det är pedagogiskt upplagt och det finns inga svårigheter i att komma igång. Allt förklaras medan man spelar utan att bli en irriterande lång tutorial. Bara en sådan sak.

Samlarmomentet med de fysiska figurerna går igen i spelet, med mängder av saker att hitta och låsa upp, något som gör att det kommer att ta en lång tid innan man är färdig med allt.

Det är nära nog perfekt anpassat för målgruppen. Karaktärerna är häftiga och har alla olika förmågor och utseenden. Figurerna är välgjorda och ser coola ut (något som naturligtvis är väldigt viktigt för att den här produkten ska kunna fungera i skolgårdssammanhang) och att flytta ut samlarmomentet till den verkliga världen är helt rätt och i linje med andra leksaker (Bakugan och Beyblade, till exempel) som just nu får pojkar i åldern 6-12 att bli små monster.

Det balanserar på gränsen till att bli för svårt (särskilt om man spelar ensam) men eftersom man kan uppgradera karaktärerna så kan man gå tillbaka till någon annan bana och samla mer pengar och köpa nya, starkare, attacker samtidigt som man levlar upp för att sedan försöka igen. Banorna blir aldrig för långa för det.

Skylanders tar idén om nedladdningsbart material och för in den i den fysiska världen. Det är en lika skrämmande som självklar idé.

Och om du tillhör målgruppen?

Ja, jag vet inte.

Har du någonsin varit barn?

Relaterade bilder

Taggar: Skylanders: Spyro's Adventure, Activision, Toys for Bob, Loading, Oskar Skog

Oskar Skog 20 dec 2011 14:20 Visningar: 16195

+Man önskar att man var åtta år igen.

-Vad gör man med alla figurer när man är klar?

7 En idé och ett koncept som håller hela vägen.

 

Kommentarer

Tomas Engström20 dec 2011q

Bra recension, stort tack för att man fick just ditt perspektiv på det hela. Vettiga ord, vettigt betyg, vettig slutkläm och summa summarum.

Jag vill faktiskt ha det här... *hopplös*

Oskar Skog20 dec 2011q

Jag köpte ju inte det här (till sonen!) med några förhoppningar om att jag skulle få ett bra spel.

Så jag blev väldigt överraskad när jag fann att det var riktigt kul och att allt fungerade så bra. Det påminner mig mycket om The Chaos Engine. Och det är ju inte fel.

Vi har klarat spelet men fortsätter ändå. Det finns olika utmaningar, vi har inte öppnat alla dörrar i spelet (med dom olika figurerna) och det finns hattar att samla!

Anonym20 dec 2011q

Det ser väldigt Wii ut, och det innebär (kanske) att Wii-versionen klarar av att stå på sina egna två ben rent visuellt.

Och hade det inte varit för att spelet i sig inte lockar nämnvärt (pga upplägget med att köpa figurer för att få den kompletta upplevelsen) hade jag nog kunnat tänka mig ge det en chans. Men nu blir det istället Dawn of the Dragon som jag kommer att testa när andan faller på.

Anonym20 dec 2011q

Oskar Skog:

Det påminner mig mycket om The Chaos Engine


Det där stör mig. För The Chaos Engine är ett snudd på perfekt spel.

Anonym20 dec 2011q

(stör mig som i att jag funderar på 'vad är det jag väljer bort, egentligen'?)

Matlen20 dec 2011q

Blir riktigt sugen att skaffa detta till min barnsliga flickvän som älskar spel som Lego, Ratchet och Clank och liknande. Tror nog att även jag kan tycka det är lite roligt mellan varven.

Vad är din rekommenderade maxålder för att få ut något från spelet?

Funkar det till en nybliven och barnslig 40-åring som vill ha små utmaningar och gillar att samla? ;)

Matlen20 dec 2011q

Förövrigt var det en otroligt trevlig objektivt skriven subjektiv recension, vilket jag glömde nämna.

Moussaka20 dec 2011q

Mjaaa, serien tappade mig efter trean. Inte utan Insomniac.

Oskar Skog20 dec 2011q

Matlen:

Vad är din rekommenderade maxålder för att få ut något från spelet?


Jag tror att det finns en grupp, säg 13-17, som tycker att man inte kan spela saker utanför BF3/CoD, som inte kommer att ha kul med det här för att det är BARNSLIGT.

Det är ett kul spel som kan passa alla, Lego-fans som du nämner bör kunna hitta underhållning här. Det är lite samma sak att allt exploderar och resulterar i saker som man plockar upp. Det finns också beröringspunkter med striderna i Ratchet-serien.

Ta en titt här:

Oskar Skog20 dec 2011q

Moussaka:

serien tappade mig efter trean.


Det har ingenting med tidigare spel att göra.

(Och dom var ju aldrig bra!)

blisZ20 dec 2011q

Köpte det här till mina kusiner som är 6 och 8 år tror jag (kan vara 5-7).
Känns verkligen som jag träffade rätt efter ha läst recensionen :) tack så mycket!

Oskar Skog20 dec 2011q

blisZ:

Känns verkligen som jag träffade rätt


I sonens klass (tvåan) är dom fyra som har Skylanders nu, något som säkert kommer att bli fler efter julafton.

Det är helt rätt för barn som spelar i den åldern.

Lite tuffare än Lego-spelen, i linje med Bakugan, Beyblade och Ben 10.

(Att ett varumärke som Spyro är först med den här idén är så osannolikt, jag kan inte förstå varför vi inte har haft ett Pokémon-spel som det här (även om det hade blivit jobbigt många figurer att köpa)).

Johan Olander20 dec 2011q

Jag vill köpa det här till mina syskonbarn. Fast helst vill jag ha det själv.

Tomas Engström20 dec 2011q

Oskar Skog:

Vi har klarat spelet men fortsätter ändå. Det finns olika utmaningar, vi har inte öppnat alla dörrar i spelet (med dom olika figurerna) och det finns hattar att samla!


För att inte tala om alla "expansionerna" i form av de äventyrspaket som jag har sett säljs där man får dels speciella föremål i plastform att utrusta sina figurer med, dels en av flera platser där äventyret utspelas på (en piratbåt t.ex).

Anonym20 dec 2011q

Jag älskar - och då menar jag verkligen ÄLSKAR, med fjärilar och blommor och pirr - det första Spyro. Sedan gick det tyvärr utför. Rejält. I min värld är några plastleksaker ingen frälsning - de är färggranna spikar i likkistan. Vila i frid.

lolmumz20 dec 2011q

Julklappen till småsyskonen då!
Då är Ps3an upptagen några månader till då :(

Oskar Skog20 dec 2011q

Tomas Engström:

dels en av flera platser där äventyret utspelas på (en piratbåt t.ex).


Den gjorde vi ikväll :)

Oskar Skog20 dec 2011q

Samlingen, som den ser ut just nu:

Guendolin20 dec 2011q

Jag skapade en tråd om detta spel, men ingen brydde sig...

Tomas Engström20 dec 2011q

Guendolin:

Jag skapade en tråd om detta spel, men ingen brydde sig...


Du är inte Oskar Skog.

:P

Tomas Engström20 dec 2011q

Oskar Skog:

Samlingen, som den ser ut just nu:


Där har vi ju piratskeppet, ja. Hur pass stort är ett sådant äventyr, tro?

najls20 dec 2011q

Tomas Engström:

Jag vill faktiskt ha det här... *hopplös*


Tomas, du är hopplös, men jag gillar dig ändå!

Gillade också Spyro en gång i tiden

Oskar Skog21 dec 2011q

Tomas Engström:

Hur pass stort är ett sådant äventyr, tro?


Runt 30 minuter, skulle jag uppskatta att det tog.

Moussaka21 dec 2011q

Oskar Skog:

Det har ingenting med tidigare spel att göra.


Nej, men då borde man inte kalla det Spyro!

Oskar Skog:

(Och dom var ju aldrig bra!)


Jodå! Även om din åsikt är allsmäktig ):

Kasper här21 dec 2011q

Skit att inte mina syskonbarn är lite äldre, hade velat köpa det här.

CN Andromeda21 dec 2011q

Har ju faktiskt sett TV-reklamen för detta och det ser ju onekligen urlöjligt ut. Fast jag är ju väldigt öppensinnad för det mesta, men detta kommer som en överraskning, något som verkar en cool idé om man utgår från reklamen, och faktskt ÄR OCH FUNKAR som en cool idé.

Oskar Skog21 dec 2011q

Moussaka:

men då borde man inte kalla det Spyro!


Det gör man ju inte, det heter Skylanders! :)

Kasper här:

hade velat köpa det här.


Till dig själv? Dom blir ju äldre, och då kan du visa dom.

CN Andromeda:

och faktskt ÄR OCH FUNKAR som en cool idé.


Ja, jag är lika förvånad. Vi har börjat om nu, för att försöka samla alla skatter och bonussaker (en del grejer är bra gömda). Tre nya hattar (vi hade inte alla element när vi spelade dom första banorna, så nu kan vi öppna vägar som inte var tillgängliga då).

Tomas Engström22 dec 2011q

Oskar Skog:

vi har inte öppnat alla dörrar i spelet (med dom olika figurerna)


Tänker jag rätt i att eftersom varje figur (eller är det kanske figurer av en särskild grupp - indelade i element eller dylikt?) alltså öppnar upp olika dörrar i spelet, så är detta ytterligare en anledning till varför spelet blir så populärt i co-op eftersom om jag tar med mig mina figurer till dig och spelar så kan då även du få uppleva de dörrar/världar som du själv inte har öppnat och vice versa...?

För i så fall är det ju skitsmart. Om man på det viset slipper köpa varenda liten figur bara för att man ska kunna gå i genom hela spelet.

Och gäller det i så fall även piratbåten? För som jag fattade det på en annan recension så är inte båten i sig en plats man kommer till (som jag först tolkat det) utan ett verktyg som används i spelet för att kunna ta sig till ett eller flera tidigare ej nåbara områden/dörrar/världar...?

Oskar Skog:

Vi har börjat om nu


Alltså, nollställt spelet och alla figurer och börjat om från ruta 1? Eller går ni systematiskt igenom varje bana med samma figurer som nu är så pass levlade att det går lättare för er?

Oskar Skog22 dec 2011q

Tomas Engström:

så är detta ytterligare en anledning till varför spelet blir så populärt i co-op eftersom om jag tar med mig mina figurer till dig och spelar så kan då även du få uppleva de dörrar/världar som du själv inte har öppnat och vice versa...?


Japp. Men dörrarna är en del av den aktuella banan, bara en liten del, men det gömmer sig paket (med ny hatt!), pengar och sånt där.

Det finns en (eller två) dörrar på varje bana som öppnar en liten ny del som man går in i för att samla.

Det är åtta element. Det finns fyra figurer i varje. Det spelar ingen roll vilken av figurerna man har, så länge elementgruppen är rätt.

Tomas Engström:

så är inte båten i sig en plats


Båten är en plats. Det är som DLC, en ny bana, som man får genom att ha piratskeppsfiguren.

Tomas Engström:

Alltså, nollställt spelet och alla figurer och börjat om från ruta 1?


Börjat om på samma sparfil (vi ligger just nu på 41 procent) och går genom alla banor systematiskt för att försöka hitta alla saker.

Vi hade ju fem element när vi började, nu har vi alla, och vi minns ju inte vilka banor vi har öppnat dörrarna på och vilka vi har kvar :)

Tomas Engström22 dec 2011q

Oskar Skog:

Japp. Men dörrarna är en del av den aktuella banan, bara en liten del, men det gömmer sig paket (med ny hatt!), pengar och sånt där.


Aha! Jamen gött, jag fick för mig att det i "hubben" fanns dörrar som ledde till olika banor och att vissa alltså inte gick att öppna utan rätt figur (eller element då, rättare sagt). Men då är det ju inte så "farligt" som jag trodde - att man skulle ha låst ut vissa banor så att nya figurer blev ett köptvång för att kunna utforska hela spelet :)

Samla hattar och pengar bryr jag mig inte fullt lika hårt om utan då blir det alltså bara en liten och rolig extragrej.

Oskar Skog:

Båten är en plats. Det är som DLC, en ny bana, som man får genom att ha piratskeppsfiguren.


Alright then! Så både båten/whatever och figurerna som man vill spela med står tillsammans på portalen i det fallet - under hela speltiden? Tippar båten omkull och ramlar utanför portalen så...? o_O

Matlen22 dec 2011q

Så.

Nu har jag köpt baspaketet av spelet till min flickvän. Tror hon kommer att älska det. Själv kommer jag gilla att titta på och hjälpa till när det blir "för svårt".

Oskar Skog22 dec 2011q

Tomas Engström:

Så både båten/whatever och figurerna som man vill spela med står tillsammans på portalen i det fallet


Ja, det gör dom. Det finns plats för det :)

Jag vet inte vad som händer om den ramlar av. Jag tror bara det viktiga partiet är när man startar banan (så att spelet kan ladda in den banan som man får).

Oskar Skog22 dec 2011q

Matlen:

ror hon kommer att älska det.


Du får berätta hur det går sedan :)

Oskar Skog22 dec 2011q

Personligen kommer jag att hålla koll på 3DS-versionen under rean efter jul. Det är ju ett annat spel, om jag förstått det rätt.

Tomas Engström22 dec 2011q

Oskar Skog:

Personligen kommer jag att hålla koll på 3DS-versionen under rean efter jul. Det är ju ett annat spel, om jag förstått det rätt.


Så sant så, helt egna äventyr - i single player, och heller inte lika mycket free roaming utan mer som Super Mario 3D Land. Som beskrivet.

popjompa22 dec 2011q

Tips till er som har spelet och även innehar ett "SL-kort" från sthlm. Lägg kortet på portalen.

Matlen23 dec 2011q

Oskar Skog:

Du får berätta hur det går sedan :)


Det ska jag absolut göra. Nu är det dock först på julafton som hon kommer att få spelet, får se när hon/vi kommer igång att spela det, men jag börjar bli rejält sugen.

(I min bardom så lekta jag oerhört mycket med Star Wars-figurer, tror jag hann bli 15 år innan jag lade av helt. Jag lekte i hemlighet, det var långifrån coolt i den åldern.)

Oskar Skog23 dec 2011q

popjompa:

Lägg kortet på portalen.


Hey, vad händer då? Nu blev jag ju nyfiken.

Tomas Engström24 dec 2011q

Sådär, nu har jag taggat upp en kompis på det här spelet och har ytterligare en i åtanke \o/ Efter nyår kommer det att bli fest. Spelfest.

Tomas Engström24 dec 2011q

Oskar Skog:

Vi har börjat om nu


En till grej på tal om detta, vilket känns som en dum och lite självklar fråga... men figurerna går att nollställa någonstans i spelet va? Antar jag...? För den som vill börja om helt och hållet med en figur?

Spindasher25 dec 2011q

Min 4-åriga bror fick det i julklapp, samt ett tjog av extra gubbar. Han har suttit och spelat hela dagen, skönt att han gillade det, annars hade det varit rätt jobbigt att köpa grejer för över 1000 spänn, utan någon form av intresse av brorsan.

Oskar Skog25 dec 2011q

Tomas Engström:

en figurerna går att nollställa någonstans i spelet va? Antar jag...?


Inte vad jag har sett.

Men du kan ju levla upp alla 32 karaktärer till max innan du behöver bry dig om det :)

Spindasher:

Min 4-åriga bror fick det i julklapp


Åh, klarar han av det bra?

Tomas Engström25 dec 2011q

Oskar Skog:

Inte vad jag har sett.


Åhå... då slutar jag kolla på begagnade exemplar av spelet då.

Men jag ska ha ett snarast iaf.

Matlen26 dec 2011q

Japp, min 40-åriga flickvän gick igång på detta skarpt. Även min 23-åriga lillebror verkade gilla det (fick se lite igår), han planerar till och med att köpa det själv.

Själv var jag aningen (aningen) besviken. Saknar möjligheten att hoppa. Hade gärna sett att ett såpass enkelt spel lyckades rendera 60 bilder per sekund (ligger runt 30).

Oskar Skog26 dec 2011q

Matlen:

Saknar möjligheten att hoppa.


Det är ju inget plattformsspel, bandesignen är helt anpassad efter att man inte kan hoppa. Att bara hoppa för sakens skull i spelet hade varit rätt onödigt :)

Matlen:

Hade gärna sett att ett såpass enkelt spel lyckades rendera 60 bilder per sekund (ligger runt 30).


Mm, det håller jag med om. Hade det haft 60 skulle det inte förvåna mig om jag landat på 8/10.

Matlen26 dec 2011q

Jag förstår att bandesignen anpassats för en spelkaraktär utan möjligheten att hoppa, vore ju väldigt konstigt designval annars, med tanke på att man inte kan hoppa ;)

Det jag menar är att jag hade gillat ett upplägg som Ratchet & Clank mer. Men visst, det hade ju blivit ett helt annat spel, såklart.

Matlen26 dec 2011q

Förövrigt, flickvännen vill ta en sväng till Elgiganten nu. Hon vill ha alla element ;)

Oskar Skog27 dec 2011q

Matlen:

Hon vill ha alla element ;)


Hehe, jag skulle bli förvånad om någon spelar det här utan att vilja ha alla element.

Siba har bättre priser dock (normalt sett 80 kr/styck (mot 99 på Elgiganten) och 199 för ett paket med tre (mot 299 på Elgiganten)).

Se7en27 dec 2011q

Oskar Skog:

Personligen kommer jag att hålla koll på 3DS-versionen under rean efter jul.


Har du hittat något erbjudande än? Kan man köpa det på Amazon UK och fortfarande spela med svenskt språk? Nu var det iofs inte så mycket billigare därifrån, men det kanske ändrar på sig.

På Wii är det rätt skönt att slippa översätta språket åt sonen, men jag vet inte om 3DS-versionen av spelet är lika språkberoende?

Oskar Skog28 dec 2011q

Se7en:

men jag vet inte om 3DS-versionen av spelet är lika språkberoende?


Har ingen aning hur det är i den versionen, faktiskt. Har inte tänkt på det.

Tomas Engström29 dec 2011q

Oskar Skog:

Siba har bättre priser dock (normalt sett 80 kr/styck (mot 99 på Elgiganten) och 199 för ett paket med tre (mot 299 på Elgiganten)).


Wth, vi tar ju 129kr/styck på Elgiganten här i Umeå - jag köpte dessutom ut Voodood för en hundralapp på personalpris och tyckte att jag hade fina förmåner >:S

299kr tar vi däremot för trepacket men eftersom de är helt slutsålda (liksom allting annat, förutom Voodood och Wrecking Ball) så har jag inte ens bemödat kolla upp hur pass bra rabatt jag har där.

Dessutom borde jag väl faktiskt skaffa spelet, först och främst... Men I'm on it - vann en auktion på eBay igår och fick således PS3-versionen helt ny för 552kr inkl. frakt från England.

Matlen29 dec 2011q

Oskar Skog:

Siba har bättre priser dock (normalt sett 80 kr/styck (mot 99 på Elgiganten) och 199 för ett paket med tre (mot 299 på Elgiganten)).


Bra tips, nu är det dock så att Siba (Avenyn, Göteborg) inte hade mer än någon enstaka figur (fel element dessutom). Webhallen och Elgiganten likaså. Det svåra verkar vara att hitta figurerna i butik (gillar att spontanköpa på plats, inte beställa över nätet).

Priset var, som Tomas antyder, 129 kr. Dyrt, men vad gör det ;)

Se7en29 dec 2011q

Tomas Engström:

men figurerna går att nollställa någonstans i spelet va?


Det finns ett val för "nollställ" på Wii-versionen om man tar upp karaktärsmenyn med "-" och sedan väljer fliken "hantera". Jag har dock inte provat vad den gör.

Matlen:

Det svåra verkar vara att hitta figurerna i butik


Jag var på turne i Linköping idag. Jag var på EBgames, ToysRus, Elgiganten och Game. Utöver lite starter packs så fanns det inga extra figurer. På Game fann jag en darklight crypt som jag slog till på (199kr), men det var den enda de hade.

Oskar Skog 7 jan 2012q

Allt verkar vara slutsålt här i stan.

(Förutom att ingen verkar vilja köpa Boomer.)

Till och med i Arvika sa dom, på den enda leksaksaffären (och det enda stället som har spel i stan), att det hade varit sanslös efterfrågan och att dom väntade in en ny sändning.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.