Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Recension

Jurassic Park: The GameJag var fjorton år när jag såg Jurassic Park på bio. Det är svårt att beskriva känslan av att få se gigantiska utdöda reptiler få liv igen. Under hela min barndom var det två sorters böcker jag helat tiden lånade om på det lokala biblioteket. Tintin-album (alla) och dinousarieböcker. Jag kunde sitta i timmar och titta på bilder på de fantastiska djuren, och fantisera om hur de såg ut ”i verkligheten”.

Så kom Jurassic Park, och jag fick chansen att se dem på riktigt. Det var i alla fall så det kändes. Jurassic Park var ett oförglömligt äventyr, som gjorde ett outplånligt intryck i min då tonåriga själ.

När Telltale utannonserade att de skulle göra ett äventyrsspel på Jurassic Park-licensen så blev jag försiktigt optimistisk. Telltale hade gjort bra saker med både Monkey Island- och Sam & Max-licenserna, så de borde kunna få till något bra. Så resonerade jag. Men jag hade fel.

Allt det som Telltale gjorde rätt med Back to the Future: The Game, gör de fel med Jurassic Park: The Game. En intensiv film har blivit ett stelt och livlöst spel, helt byggt kring en trist quick time-mekanik. Alla spelets pussel är simpla, ointressanta och lite för ofta omständliga och tråkiga att ta sig an.

Karaktärerna pendlar mellan platta och ointressanta och direkt irriterande, och intrigen engagerar inte alls. Konfrontationerna med livsfarliga dinosaurier blir aldrig spännande eller intensiva, mycket tack vare bristande regi och så klart det tråkiga quick time-upplägget.

Spelkontrollen är dessutom värdelös. Man kan inte röra sig fritt i miljöerna, utan man har högst fyra ”skärmar” åt gången man kan välja mellan. På varje skärm kan man på sin höjd titta sig lite omkring, samt klicka på vissa valda delar av omgivningen. Det här begränsar spelaren något oerhört. Dessutom är det inte sällan oklart vem det egentligen är man kontrollerar, då man av och till får kontrollera (i den mån man nu kontrollerar någon alls) snart sagt alla spelets karaktärer. Det blir rörigt, opersonligt och föga engagerande.

Att grafiken är ganska ful kan jag förlåta, även om det förtar en del av det storslagna i dinosauriernas uppenbarelse när de ser ut som skit, men att spelet helt saknar tempo och spänning är oförlåtligt. Särskilt som originalet briljerade så enormt på det området.

Det är lätt att förstå varför Jurassic Park: The Game blev försenat. Telltale kan omöjligen ha varit nöjda med den här mediokra produkten. Tyvärr hjälpte inte den extra utvecklingstiden ett smack. Vad vi fick var en oengagerande lunk som på sin höjd bjuder på enstaka glimtar av nostalgi för den med starka band till filmen.

Och det duger naturligtvis inte alls. En besvikelse av brontosauriska mått.

Relaterade bilder

Taggar: Jurassic Park: The Game, Telltale Games, Dinosaurier, Joakim Kilman, Loading

Joakim Kilman 23 jan 2012 14:07 Visningar: 31019

+Dennis Nedry gör en halvkameo.

-Spelets bästa karaktär (Nedry) är död innan spelet ens har börjat.

3 En stel och oengagerande quick time-kavalkad som inte gör filmen rättvisa.

 

Kommentarer

Midvintern23 jan 2012q

Skärmdumparna eller vad de nu är ser ut som CG från något 90-tals spel, särskilt bild 3. På bild 4 gör snubben från Infamous en kameo?

Anonym23 jan 2012q

"En besvikelse av brontosauriska mått."

Underbart slutkläm. :D

Bra recension! Jag känner igen känslan du beskriver när man som liten (okej, du var fjorton) fick se Spielbergs skräcködlor i rörelse för första gången. Fullständigt jävla överväldigande.

Att du nämner Tintin höjer recensionen ytterligare några snäpp. Lånade inte själv albumen som barn, eftersom jag bara m-å-s-t-e äga dem alla. Har fortfarande kvar alla 20-ish i bokhyllan, till och med det där konstiga Tintin och hajsjön.

Fook23 jan 2012q

Varför får spelet inte en 1:a? Är det för att det går att sätta igång det?

Johan Olander23 jan 2012q

Fook:

Varför får spelet inte en 1:a? Är det för att det går att sätta igång det?


Dinosaurier ger automatiskt +2 i betyg.

QauNuckShin23 jan 2012q

Midvintern:

90-tals spel


Joakim Kilman23 jan 2012q

Fook:

Varför får spelet inte en 1:a? Är det för att det går att sätta igång det?


Det har några enstaka partier som fungerar okej, och så har det riktigt bra musik.

QauNuckShin:

90-tals spel


Inget slog 3D Dinosaur Adventure, dock.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.