Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Recension

Circle Pad Pro



Låt oss vara ärliga: det här är en nödlösning.

Circle Pad Pro raderar de senaste åren av Nintendos perfektionistiska och minimala estetik och ersätter den med en stor fet plastbit. När man placerar Nintendo 3DS i det här tillbehöret upphör all uppskattning för den visuella formen och designen på konsolen.

Den blir så ful att det går att skrämma små barn med den.

Låt oss fortsätta att vara negativa: den gör konsolen alldeles för stor och tung för att klassificeras som bärbar.

Den har ett par omöjligt dumma nackdelar: när man trycker i sin Nintendo 3DS i den kommer man inte längre åt pekpennan, den lilla knappen för det trådlösa nätverket försvinner helt, det går inte att byta SD-kort och det blir svårare att komma åt knappen för att justera volymen.

Och det går inte att byta spel så länge man använder Circle Pad Pro.

Hallå?

Bara en sådan sak.

Och efter en sådan introduktion till det nya tillbehöret är det svårt att förstå hur man någonsin ska komma över chocken.

Det tar fem minuter med Resident Evil: Revelations och det nya kontrollsystemet innan man glömmer bort det och är redo att förlåta Nintendo för det här brottet mot mänskliga rättigheter och avblåsa stilpolisens utryckning.

Circle Pad Pro gör att formen på konsolen blir mer lik en traditionell handkontroll och de nya axelknapparna sitter på ett bra ställe. De är lite plastiga (och att komma åt R- och L1 kräver gummifingrar) men känns ändå bra. Greppet ligger skönt i händerna och det gör att långa sessioner inte nödvändigtvis betyder kramp och smärta.

En effekt av att alla vassa kanter (och 3DS har ju en del) försvinner och ersätts av mjuka och runda former.

Den stora stjärnan är naturligtvis den andra analoga plattan som gör att man kontrollerar kameran (eller siktet) samtidigt som man kan röra sig.

Och plötsligt har Circle Pad Pro blivit ett nödvändigt ont och det är bara att pröva Resident Evil: Revelations med och utan tillbehöret för att man ska förstå.

Men vad ska Nintendo göra nu? Circle Pad Pro är ingen användarvänlig och smart lösning. Det är en produkt tillverkad av panik (och antagligen små barn i Kina) och det märks.

En ny Nintendo 3DS med de här funktionerna kommer inte att kunna behålla samma formfaktor (och till er som förespråkar en analog spak under knapparna på den nuvarande designen: det är där batteriet sitter så det får inte plats, och då bryr vi oss inte om det andra problemet: att den skulle bli nästan omöjlig att hålla i).

Ett helt annat problem är att de nya funktionerna påverkar användarna på ett helt annat sätt än uppgraderingarna som gjordes för Nintendo DS. Spel som designas med två analoga plattor och fyra axelknappar skulle inte fungera på den 3DS som säljs idag.

Och efter att ha sålt 15 miljoner exemplar av 3DS på nio månader (och gud vet hur många fler innan en ny design skulle kunna släppas) är det inte lätt att introducera en ny version av konsolen som delar användarbasen som Moses.

En ny analog platta och fyra axelknappar skulle också göra att en ny 3DS med de funktionerna kommer att bli en större maskin.

Men kanske är det precis vad som behövs.

I en tid när mobiltelefoner tar över allt mer av vårt bärbara spelande (om inget annat för att de alltid är med oss) är kanske svaret för de dedikerade bärbara maskinerna att bli större och ännu mer specialiserade för att kunna överleva.

De ligger ju redan hemma.

Relaterade bilder

Taggar: Circle Pad Pro, Nintendo 3DS, Resident Evil: Revelations, plast

Oskar Skog 30 jan 2012 08:39 Visningar: 11804

+En extra analog platta ger en större frihet på så många sätt.

-Att den existerar och inte är en del av den ursprungliga designen.

6 Funktion över form är inte fel, men det här är inte genomtänkt.

 

Kommentarer

Anonym30 jan 2012q

Jag testade demoversionen av Resident Evil: Revelations utan den här styrplattan och det var inte direkt enkelt att navigera Jill genom korridorerna. Köpte paktet med både spelet och styrplattan på releasedagen och konstaterade att det var väldigt bra kontroll om man använde den. Revelations SKA spelas med styrplattan och ingenting annat.

Visst, konsolen blir klumpig men för en eremit som mig så spelar det ingen roll då jag bara spelar på min 3DS hemma ändå :) Värt att notera är att konsolen blev sjukt mycket skönare att hålla i med plattan, tyckte nästan den var för liten och "kantig" innan.

Undrar dock vilken nytta man kommer ha av tillbehöret i framtiden, är det många spel planerade verkligen som stödjer denna?

Faktiskt en bra recension detta måste jag säga :)

Oskar Skog30 jan 2012q

Ricdeau:

är det många spel planerade verkligen som stödjer denna?


Snake Eater 3D och Monster Hunter är dom två första jag kommer på.

Kid Icarus också, men av någon ofattbar anledning går det inte att använda båda analoga spakarna till det, utan det används bara som alternativ för vänsterhänta.

Ricdeau:

Revelations SKA spelas med styrplattan och ingenting annat.


Ja, jag håller med.

bleunt30 jan 2012q

Bra recension, Oskar. Här är min:

Oskar Skog30 jan 2012q

bleunt:

Här är min:


Min alternativa recension ser ut ungefär så här:

Circle Pad Pro
Från det att man först ser Circle Pad Pro till det att man håller det i sina händer och spelar ser hjärnverksamheten hos användaren ut så här.

Anonym30 jan 2012q

Jag håller med om att tillbehöret är fult. Riktigt fult. Den känns inte lika bärbar. Nu har jag pennan i tillhörande DS/3DS-väskan. De kunde åtminstone gjort ett hål för den. Vilket jag är övertygad om att hade fått plats. Jag gillar att ha pennan i konsolen när den inte används under spelandet. Men det går ju inte nu.

Att det inte går byta spel medans är inte hela världen. Tillbehöret är lätt att lossa.

Men annars är jag mycket positivt överraskad. Jag tycker att ergonomin blir betydligt bättre. Tycker extra triggerknapparna är sköna att klicka på. Gillar de mjuka kanterna och känslan av att ha två spakar.

Dessutom får konsolen extra stötskydd.

Jag skulle ge tillbehöret betyget 8 / 10. Om Nintendo gjort ett hål för pennan hade det blivit 9 / 10.

CrapDesign30 jan 2012q

3DS var vidrig redan innan. Nu är det en så kallad styggelse.

Anonym30 jan 2012q

Glömde ju att man även får med ett bra armband. Ingen risk att konsolen glider ur händerna och åker ner i golvet.

tobbAddol30 jan 2012q

Kan ju även tillägga att Resident Evil går alldeles utmärkt att spela utan tillbehöret också

whckmstrjck30 jan 2012q

Får lite kramp av RE, så ska nog skaffa en sån här rackare i veckan. Tycker ändå det är en helt ok lösning. Då den extra spaken endast behövs till en begränsad mängd spel, och originalformen duger utmärkt till allt annat, så känns det skönt att konsolen bara blir otymplig ifall den måste vara det. (Vad sa han?)

Alske30 jan 2012q

Inväntar Nintendo 3DS XL PRO.

Don Corleone30 jan 2012q

Jag ser dock inte varför Nintendo inte skulle kunna släppa en uppdaterad version av konsolen (att en andra spak inte skulle få plats i nuläget pga batteriet går ju att lösa). Det skulle givetvis innebära många förbannade kunder som redan har investerat i en 3DS, men med inbyteserbjudanden för dom som känner att dom måste ha två analoga spakar hade det förmodligen löst sig. Och, sedan ser spelutvecklare till att bygga in två olika kontrollmetoder, så att alla spel som släpps i framtiden går att spela med och utan den extra spaken.

I det långa loppet lär ju det vara det enda dom kan göra för att kunna konkurrera med PS Vita.

Oskar Skog30 jan 2012q

Don Corleone:

(att en andra spak inte skulle få plats i nuläget pga batteriet går ju att lösa)


Genom att göra konsolen större, ja.

Alla som förväntar sig en 3DS Lite kan sluta med det.

Don Corleone:

I det långa loppet lär ju det vara det enda dom kan göra för att kunna konkurrera med PS Vita.


Fast PS Vita kommer ju inte att sälja bättre (om den nu någonsin kommer att göra det) än 3DS för att den har två analoga plattor.

Select30 jan 2012q

Jag var alltid lite skeptisk mot CPP men efter att ha testat den till Resident Evil: Revelations så tycker jag att den funkar riktigt bra att spela med men det irriterar mig också på att så fort man sätter dit den så begränsas din 3DS en aning vilket också nämns i recensionen. Att pekpennan blockeras helt tycker jag är ett rätt konstigt val i designen med tanke på hur viktig den kan tänkas vara i vissa spel. Dåligt Nintendo.. Dåligt.

yoshi9530 jan 2012q

Select:

Att pekpennan blockeras helt tycker jag är ett rätt konstigt val i designen med tanke på hur viktig den kan tänkas vara i vissa spel. Dåligt Nintendo.. Dåligt.


Det är inte Nintendo som har designat Circle Pad Pro. Det är Capcom.

Oskar Skog30 jan 2012q

yoshi95:

Det är inte Nintendo som har designat Circle Pad Pro. Det är Capcom.


Både och, det är ju inte så att Capcom har gjort en färdig design, lämnat den till Nintendo och sagt "SÅ HÄR SKA DEN SE UT" utan att Nintendo har haft en chans att säga "öh, men, pekpennan då?".

Martin Barreby30 jan 2012q

Känns jäkligt bra att spela med den, RE:R Spöar ju skiten ur femman och är i vissa avseenden bättre än fyran! Men som du säger så slutar den vara bärbar i princip, visst kunde jag ha den i inne fickan på min vinterjacka utan problem, men till sommar då? Visst har jag stora fickor på shortsen, men jag vill inte få gällivarehäng och en stor dong som dinglar nere vi knät... misstolka mig fel...

Men jag har inget emot att komma på en egen lösning på det problemet. Kanske midjeväska blir mode snart igen? ;)

Jag (och Nintendo skulle jag tro) gillar dock alternativet att kunna minska ner maskinen och ta bort en del funktionalitet så den blir lite pluttigare och gulligare, och man kan spela RE:R utan circle pro, det är bara inte lika roligt, men det fungerar mer än väl.

Nintendo verkar gilla att ge folk olika alternativ, tyvärr blir många stressade och förvirrade av detta. Jag tycker det är en fantastisk pryl, Circle Pad Pro. Hade den varit mindre hade den inte alls varit bekväm, och den är väldigt lätt att ta av och på så att den sitter i vägen för vissa reglars stör mig inte, det är i så fall åtkomsten av pennan som är det allra dummaste, men hade dom kunnat hade dom gjort det annorlunda.

Jag är skitnöjd med min 3DS och Circle Pad Pro. Antar att det har mycket med min positiva inställning att göra, men det gör ju livet lite enklare, då man slipper gå runt och vara grinig. Och detta är inte riktat mot någon, bara ett generellt påstående.

Oskar Skog30 jan 2012q

motakay:

Men som du säger så slutar den vara bärbar i princip


Jag har inga som helst problem med det, en ny design på 3DS som blir större (och får en liknande form som CPP, fast snygg) skulle jag välkomna.

Min 3DS följer aldrig med ut, om jag inte ska åka tåg långt eller så, och PS Vita kommer också vara lika stationär här hemma.

motakay:

men hade dom kunnat hade dom gjort det annorlunda.


Det borde ju ha gått att designa baksidan av CPP så att man fått tillgång till både pennan och byte av spelkassetter. Tycker man.

Anonym30 jan 2012q

För mig räcker det med att en bärbar konsol är så bärbar att jag kan spela i sängen eller soffan.

Brukar visserligen aldrig resa nuförtiden. Men förr spelade jag aldrig bärbart i bilen eller på buss. Blir så lätt åksjuk. Måste ha blicken fokuserad på annat.

Men visst de som brukar spela bärbart under resans gång är Circle Pad Pro inte kanske det bästa tillbehöret. Men det går som tur är lätt att plocka bort.

Kan ju knappast varit tekniskt svårt gjort ett hål för pennan. Måste vara en miss helt enkelt. Att Nintendo inte tänkte sig för.

Anonym30 jan 2012q

Varför gnäller alla över pennan? Du kan ju ha pennan ijämte om du vill det innan du stoppar i Circle Paden? Du behöver ju dessutom inte använda pennan i Resident Evil, går ju utmärkt att trycka med pekfingret på skärmen då det spelet inte kräver någon precision.

Att man inte kan byta spel medan plattan sitter i är dock mer märkligt. Inget direkt problem i nuläget då Resident Evil är det enda spel som stödjer plattan men i framtiden kan jag tänka mig det blir jobbigt för folk som spelar femtielva spel om dagen :)

YohanBlomquist30 jan 2012q

tobbAddol:

Kan ju även tillägga att Resident Evil går alldeles utmärkt att spela utan tillbehöret också


This.

Eftersom detta tillbehör är långt ifrån standard så kommer spel med stor sannolikhet fortsätta att utvecklas utan tillbehöret som norm (vilket fungerar alldeles utmärkt i majoriteten av spel). De som känner att de absolut måste ha två analoga spakar kan ju dock med fördel använda sig av tillbehöret.

Endymion30 jan 2012q

Har spelat runt 6 timmar Revelations med CPP och skulle nu ha extremt svårt att klara mig utan, trots att jag tyckte det funkade relativt bra i demot (som jag givetvis spelade utan).

Visst blir konsolen ful som stryk men precis som många andra spelar jag nästan bara på 3DSn hemma, och har jag den med mig så ligger den alltid i ryggsäcken eller dylikt så då spelar den extra platsen mindre roll.

Det enda som kräver en liten inlärningsprocess är att den högra plattan sitter just till HÖGER om knapparna, vilket känns väldigt bakvänt till en början. På i stort sett alla andra kontroller får man ju dra tummen snett uppåt/höger, medan man här får dra den (ganska långt) till vänster. Har hänt ett antal gånger att jag av misstag kommit åt A istället för Y eller B och råkat hela mig istället för att hetsa på Y (typ om en fiende gnaskar på en) eller B (för att snabbvända), och detta trots att jag spelat ett antal timmar.

I övrigt är jag trots allt mycket nöjd, men visst är det en nödlösning.

Martin Barreby30 jan 2012q

Oskar Skog:

Det borde ju ha gått att designa baksidan av CPP så att man fått tillgång till både pennan och byte av spelkassetter. Tycker man.


Men det är väl på den där klumpen som den kommunicerar med 3DSen via IR eller hur? Och den måste kanske vara så bred för att inte släppa in nått spilljus som kan störa signalerna. Så om dom hade gjort rätt från början så hade dom ju kanske kunnat göra en annan lösning. Jag är övertygad om att Nintendo har tänkt ut det bästa alternativet för att det ska fungera i det här fallet. Dom har ju anställda, välbetalda ingenjörer.

Oskar Skog30 jan 2012q

motakay:

Men det är väl på den där klumpen som den kommunicerar med 3DSen via IR eller hur?


Jag tror det, ja. Här är en bild på insidan av tillbehöret:

http://hetima-sokuhou.ldblog.jp/archives/52220517.html

Fook30 jan 2012q

Oskar Skog:

Från det att man först ser Circle Pad Pro till det att man håller det i sina händer och spelar ser hjärnverksamheten hos användaren ut så här.


Det är alltså den där känslan av Nintendo Entertainment System (NES) där i mellan, som gör att du ändrar dig till Yes ;)

Augustus30 jan 2012q

Jag gillar hur den ligger i handen och hoppas på ett fint fps (Battlefield eller COD?) eller NHL. Dock har jag ju problemet att min väska till konsolen är för liten. Jag spelar nästan bara på tunnelbanan. :( Blandade känslor... den är inte smidig längre.

Det som talar FÖR det är dock att det är rätt enkelt att plocka ur konsolen (inga skruvar eller plastkanter) samt att den antagligen tål en del stryk eftersom kopplingen mellan tillbehöret endast är infarött (inte en massa öppen elektronik).

Jag använder den. Men visst är det en panikhandling från Nintendo. Lär er spela fps, dammit. :)

Martin Barreby30 jan 2012q

Hade missat att Capcom designat den här och då klandrar jag inte Nintendo längre för att kanske ha designat sin 3DS lite galet från början. Då tror jag inte heller att det någon gång kommer komma en 3DS med inbyggd extraspak. Nintendo brukar hålla fast vid sina designer känns det som.

Draconas30 jan 2012q

Bara att se på hur otymplig och ful 3DSen blir med den där oäktingen så blir jag bara mer och mer övertygad om att jag borde vänta med att köpa 3DS tills den nya versionen kommer.

Mustaine30 jan 2012q

Jag tycker inte att den är SÅ ful, den sitter riktigt bra i handen och Resident Evil Revelations blir helt perfekt att spela! Tycker att den är värd en 8. 10 för användarvänlighet och 8 för design. Peace Out!

pixel431 jan 2012q

Oskar Skog:

Alla som förväntar sig en 3DS Lite kan sluta med det.


Det är lätt att se CPP som en överfasningsgrej i stil Wii motion plus.
Och visst kommer Ninty stuva om och krympa komponenterna i 3DS Lite så att en högerspak kommer med.

Link_30 mar 2012q

Man blir så sur på Nintendo att de inte kunde komma med en konsol med 2 spakar från början. Istället släpper de ett fult tillbehör som man 'måste' köpa. +Att de lär snart släppa en uppgraderad version av 3ds med 2 spakar

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.