Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Recension

Twisted Metal

Twisted Metal släpptes 1995. Jag spelar det för första gången nu, 2012, för att värma upp inför det nya spelet som släpps snart.

Det dröjer fem minuter innan jag tvingas pausa, lägga ifrån mig handkontrollen och kliva bort från teven. Innan jag tvingas ta mig ut i hallen, klä på mig ytterkläderna, hoppa upp på cykeln och trampa iväg till närmaste berg. Och när jag klättrat hela vägen upp till toppen formar jag händerna till en megafon framför munnen och skriker ut mitt budskap:

HERREGUD SÅ FULT DET ÄR!

En gubbe med rysk lurvkeps öppnar ytterdörren till sin timmerstuga. Sticker ut huvudet, ler med sina trätänder och gör tummen upp. Han håller med mig.

"Hjärndöd tokröj med fordon och vapen" är allt man behöver veta om Twisted Metal-konceptet. Och min relation med serien är komplicerad. Eldigt het och passionerad, men ack så kort och problemfylld. En trasig KK-relation som började kärleksfullt med Twisted Metal 2, men tog slut innan tredje delen fanns i butikshyllorna. Vi försökte bli sams igen när fyran anlände, men det gick inte. Sedan dess har vi inte ens ringt varandra för en snabbis på fyllan.

Jag cyklar hem från berget och spelar vidare. Fulheten är svår att komma över – jag har ju inte någon personlig relation till denna gamla relik. Inget nostalgiskt, rosaskimrande sandpapper som filar bort alla vassa kanter och fula märken. Utan ett sådant blir spelet, precis som de flesta andra 3D-spel från den här banbrytande eran, suddigt lego. Det är inte direkt skadligt för ögonen, men det gör ont i själen.

Det värsta är att grafiken ändå inte är det sämsta spelet har att erbjuda. Jag har inget körkort, men misstänker att körkänslan i Twisted Metal kan liknas vid att slira runt på en hockeyrink med däck gjorda av vaselinindränkta bananskal.

Twisted Metal finns att köpa på PSN Store. Först undrar jag varför. Känner mig en smula lurad. Sen inser jag att göra download av det här är en stor kulturgärning. En perfekt historielektion att trycka upp i ansiktet på folk som hävdar att det var bättre förr. Och för det syftet kan det kanske vara värt 45 kronor. Men för spelupplevelsen? Glöm det. Det finns inte någon anledning att spela detta 2012.

Relaterade bilder

Taggar: Twisted Metal, Sony, playstation, PSone, David Jaffe, Loading, Mattias Frost

Mattias Frost 7 feb 2012 08:05 Visningar: 12958

+ Informationen om förarna är tragikomiskt underhållande.

-Knappt spelbart.

1 Nej, det var inte bättre förr.

 

Kommentarer

Joakim Sjöberg 7 feb 2012q

Det är lätt att glömma bort hur vidrigt fula många av spelen var i mitten av nittiotalet. Detta hade inte åldrats väl någonstans. Men grafik är inte allt så det hade väl kunnat räddas med sjukt bra kontroll och glädje. Jag har precis som du ingen relation till spelet sen tidigare så jag lägger nog inte mina pengar på detta.

Anonym 7 feb 2012q

"En gubbe med rysk lurvkeps öppnar ytterdörren till sin timmerstuga. Sticker ut huvudet, ler med sina trätänder och gör tummen upp. Han håller med mig."

Jag älskar dig, Frost.

Foxxy 7 feb 2012q

Yes äntligen ett spel som får en etta! TACK!

Karl Hungus 7 feb 2012q

Tvåan däremot. Fortfarande mycket roligt.

Christoffer Holmbäck 7 feb 2012q

Kul recension och ett bra bevis på varför man bör vara ytterst försiktig med att gå tillbaka till spel från förr. Det kan sluta väldigt illa.

fragtore 7 feb 2012q

Det är av samma anledning jag inte kan spela Ocarina of Time :( Har ingen nostalgisk relation till det och det ser så jävla dåligt ut nu. Jag spelade PC under hela PS/N64-eran och klarar inte med att titta på de spelen idag.

Schultz 7 feb 2012q

Detta är en stor anledning till att jag knappt vågar spela Playstation One-spel längre. Minnet räcker, vill inte förstöra det ;)

Spelade för övrigt aldrig ettan, men tvåan var ju så fantastiskt jävla överroligt. Samt den inofficiella uppföljaren Rouge Trip som hade en korvbil vars specialattack var att man slogs med korven.

Mattias Frost 7 feb 2012q

Tack för alla trevlig kommentarer! :D

Shepard:

Det kan sluta väldigt illa.


Det kan ju det... Vilket också är anledningen till att jag inte vågar återvända för att se om detta fortfarande stämmer:

Karl Hungus:

Tvåan däremot. Fortfarande mycket roligt.

Johan Olander 7 feb 2012q

Metal Marines till SNES håller dock fortfarande måttet. Väl investerade pengar om man äger en sådan konsol.

Stefan Norlander 7 feb 2012q

Jag tyckte det var asgrymt när det begav sig, dock har jag inte spelat det på säkert över tio år så nu vet jag inte hur jag skulle tycka att det är. Av din recension att döma så är det inte värt att rota fram det.

Wihlborg 8 feb 2012q

Kommer ihåg hur jag och en kompis lirade sönder detta, skulle väldigt gärna höra vad du har att säga om tvåan som jag personligen fortfarande tycker är ett av de bästa co-op spelen =)

Resterande PSX-TM-spel kan du skippa dock~

Alvin 9 feb 2012q

En etta förtjänar det inte. Vad skulle då trean och fyran få?

Joakim Kilman13 feb 2012q

Jag har aldrig spelat det, och nu slipper jag göra det.

Link_ 2 jun 2012q

Gillade detta spel när jag hade det på Playstation. Tråkigt när spelserier åldras o "dör ut" :(

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.