Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Recension

Fifa 15

Läser man på omslaget till FIFA 15 står det: "En helt ny spelupplevelse. Passa bollen, slå genomskärare och väggspela då du med taktiska löpningar leder dina medspelare genom motståndarens försvar..."

FIFA 15 är ingen helt ny spelupplevelse. Den liknar sin sköna siamesiska lillebror (FIFA 14) med ett par mindre skönhetsoperationer. Visst har det tillkommit ett par trevliga nyheter, men i slutändan liknar det mest en åtstramad klon, som blivit väsentligt svårare att styra. Vidare på omslaget står: "Det mest kompletta och realistiska fotbollsspelet någonsin".

Det råder inget tvivel om att EA Sports gärna vill ha oss att tro att spelet är mycket realistiskt. Men upprepning förnyar inte och skrivfel är ingen överbevisande marknadsstrategi. När man ännu en gång väljer att konceptmjölka och skumma ytan förväntar man sig inte en mellanlagrad ost med hål i. FIFA 15 kan mycket och man kan inte låta bli att imponeras av de 16 ligor, 450 lag och 125 landslag - alla med uppdaterade och riktiga spelarnamn. Man kan heller inte bortse från att gameplayet är väsentligt annorlunda jämfört med tidigare kloner. Men nytt är inte alltid detsamma som bra.

Ett av de nya tilltagen är en mer flexibel pass-, lobb- och skottfunktion. Spelaren kan löpa i alla riktningar och dina skott kan detsamma. Spelaren rör sig 360 grader och det gör att det krävs gröna fotbollsfingrar och skicklighet utöver det vanliga att vinna en match på annat än amatör-nivån. Orsaken är att det blivit mycket svårare att skjuta på mål, och du får verkligen öva på ditt passningsspel.

FIFA 15 har också fått några väsentliga nyheter. Detta gäller bl.a. väggspelet, en automatiserad funktion där du passar bollen till en medspelare och han passar automatiskt tillbaka - medan du flyttat dig framåt på planen. Därutöver kan man skicka iväg sina spelare på rusher igenom försvaret och slå genomskärare till dem. Dessa alternativ ger möjlighet att göra dynamiska genombrott genom AI:ns begåvade försvar.

AI:n sparkar verkligen bollen i nätet. Den har fått fler grå hjärnceller sedan senast, och företar genomskärare och attacker riktigt bra. Ett fräckt moment är att motspelaren som spurtar markeras med ett fartstreck. Det ger stress och nerv i spelet. Den artificiella intelligensen har blivit en äkta interferens och dina dynamiska uppspel försvåras av ett ondsint försvar. Målmannen med Alzheimer har de dock inte kommit över helt och hållet ännu.

Det har blivit trendigt med fräcka kameravinklar i spel. GT6 gör det med stil och FIFA 15 gör det utan. Även om den försöker att ge matrix-liknande återgivelser av mål och jubel, så träffar man inte riktigt rätt. Musiken är lite för stel och man saknar lite mer öldrypande rockmusik - än den triviala technon. Trots att prominenta namn som exempelvis Gorillaz och Issi Noho lagt musik till produkten känns det inte riktigt på topp. FIFA 15 innehåller ofattbart många referenser till verkligheten. Detta gäller allt från de svenska reklamerna till detaljer i spelarstil och utseende. Du kan kämpa dig fram till VM i Korea och Japan. Du kan njuta av autentiska flaggor som vevas över arenorna och exploatera alla de fräcka finter som spelarna kan göra. FIFA 15 är en genomförd produkt och var det en förstagångsutgivelse hade det behandlats bättre. Men FIFA serien går tillbaka till 1997 och malkvoten är snart använd.

Om du har FIFA 14, vänta på FIFA 16. Om du inte har FIFA 14, köp FIFA 15, eller vänta lite och jämför med Pro Evolution Soccer. Om du är FIFA freak och bara måste ha de rätta spelarnamnen, köp spelet och spela FIFA till hutlöshet. Om du tvivlar eller är trött på konceptmjölkning - håll ut till nästa år, samma tid. Då kan vi ses igen och testa om osten är bättre lagrad.

PS. Eventuella likheter med Game Reactors drygt decennium gamla recension av FIFA 2002 är en ren tillfällighet.

Taggar: du på lite fotboll?

Avgrundsvrål 9 okt 2014 14:43 Visningar: 3752

+ En förbättring av det gamla Fifa 14

- På gott och ont...

8 Många bannor

 

Kommentarer

Vetotat 9 okt 2014q

[confused]...
...
...[bigsmile]

Vetotat 9 okt 2014q

Det är ju miljövänligt det här, att återvinna gamla recensioner. Onödigt att slänga bort något om det fortfarande funkar.

Avgrundsvrål 9 okt 2014q

Javisst! Trots att det är en så teknisk, slätt beskriva gameplayet-recension så är det oerhört svårt att se att den faktiskt har mer än tio år på nacken.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.