Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Recension

Final Fantasy XV

Final Fantasy hör (hörde) till en av världens främsta JRPG serier. Men sedan det fullkomligt katastrofala XIII har jag inte haft någon större relation till serien. Nu är FF XV, det första "riktiga" numrerade spelet i serien sedan XIII här och ska återupprätta serien ära. Lyckas de?
Nej, inte precis.

Det stora temat i spelet är vänskapen mellan de fyra karaktärerna (vars namn låter som trollformler), Noctis Lucis Caelum, Gladious Amicitia, Ignis Scientia och Prompto Argentum. Dessa ska ta sig till Altissia där Noctis ska gifta sig med Lunafreya Nox Fleuret.

Är man intresserad av mer av bakgrundshistorien så bör man ha sett Audireklamen, jag menar filmen Kingsglaive. Under spelets gång får man kortare flashbacks från Kingslglaive, men en person som inte har sett filmen innan man spelar spelet har nog svårt att hänga med (lägg där till animen Brotherhood, guideböcker mm). Berättandet i Final Fantasy XV är alltså minst sagt uselt. Viktiga händelser i spelet sker utanför skärmen och efteråt från man veta vad som har hänt. Varför inte under själva spelandet? En karaktär i gänget försvinner under ett kapitel utan någon förklaring vart han tog vägen.

Noctis är den enda spelbara karaktären och han är tyvärr en av Final Fantasy seriens mest ointressanta huvudpersoner. Gladious och Ignis är nästan lika ointressanta. Prompto som påminner lite om Cloud Strife till utseendet är spelets klart bästa karaktär. Han står för humorn i spelet, nynnar på klassisk Final Fantasy musik och är den enda som faktiskt har en personlighet. Hans försök att ragga på Cindy är mer intressant än själva handlingen i spelet. Cindys karaktärsdesign har ju blivit väldigt kritiserad i väst. Personligen tycker jag hon är ganska ok och gillar hennes charmiga sydstats accent. Yuffie, jag menar Iris är också en karaktär som jag brydde mig om i spelet.
Lunafreya däremot är osedvanligt trist och det stundande bröllopet med Noctis känns väldigt ointressant.
Spelets skurk hör till de bättre i serien även om man bör ha sett Kingsglaive för att lära känna honom.

Stridssystemet har fått mycket beröm och har ändrats mycket från det traditionella turbaserade. Detta system är anpassat för de stora öppna ytorna i spelet. Så länge man slåss mot relativt få fiender på plana ytor fungerar stridssystemet ganska bra, men så fort det är flera fiender, kuperad terräng eller om man slåss i en grotta så blir det kaos.
Det finns massor av uppdrag att utföra och andra aktiviteter utanför spelets handling. Att rida på Chocobos är väldigt kul.

När vi kommer till det rent visuella så är Final Fantasy XV vansinnigt snyggt. Enorma detaljerade miljöer, vackra städer (i synnerhet Venedig inspirerade Altissia) och spektakulära bossar gör en helt klart imponerad.
Square Enix har lagt ned så mycket arbete på grafiken att de nästan vill tvinga spelaren att titta på den vid de segment då spelaren måste köra bilen Regalia mellan platser, något som är väldigt långsamt.På det stora hela känns Final Fantasy XV som en besvikelse. Det finns en del positivt i och med att det är så vackert, Prompto är rolig, samt att det finns massa en hel en hel del att göra.
Vänskapen mellan karaktärerna lyser igenom vid ett fåtal tillfällen, men ofta känns den aningen påklistrad.
De största bristerna ligger vid själva grunden för ett JRPG, nämligen handlingen och karaktärerna som är långt ifrån bra. Det räcker inte för ett spel i Final Fantasy serien.

Om bara några månader kommer Persona 5 att släppas. Med största sannolikhet kommer det fullkomligen att pulvrisera FF XV.

ZidaneIX 30 dec 2016 16:18 Visningar: 1740

+Otroligt snyggt (Altissia är så vackert), Prompto är riktigt rolig, Massor att göra. Chocobos!

-Uselt berättad handling, trista karaktärer, stridssystemet kunde fungera bättre, Kapitel XIII- varför?

4 Ett vackert med alldeles för mediokert Final Fantasy.

 

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.