Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Recension

Worms

1995 var året då Team17 släppte ett enkelt, men unikt spel som gick under titeln Worms, ett turbaserat artillerispel där upp till fyra spelare kunde duellera med en uppsjö vapen i kampen om att eliminera varandra. Allt till fluffgulliga ljudeffekter över vilken det låg en hotande, men stämningsfull ljudmatta av pågående krig. Det var en perfekt mix av humor och taktik, rakt av ett spel som tilltalade de flesta, även folk i gemen som kanske vanligtvis inte spelade över huvud taget.

Worms är ett casual game som var smidigt att kicka igång 1995. Det krävdes ingen tutorial för nybörjare. Allt som krävdes var timing och att kunna trycka på eller hålla en knapp nedtryckt, och att sikta ett hårkors uppåt eller nedåt. Det gick helt enkelt ut på att eliminera sina motståndare med granater, bazookas, exploderande får, bananbomber, airstrikes, målsökande missiler för att nämna några vapen, allt på en begränsad yta, eller bana uppbyggd av landskap med kullar, hålor, öar, broar etc. och att samtidigt undvika falla ner i vattnet som alltid hotade nedanför. Vattnet steg också efter att striden övergick i sudden death då den utkämpats en given tid.

Vad jag tyckte var mest fantastiskt, nästan magiskt, var att varje bana var unik, bestående av en kod på tio tecken, alfabetiska och numeriska. Det fanns miljontals unika banor, och jag kunde inte, kan knappt fortfarande fatta att varje gång jag skrev in "player1" fick jag spela den unika banan "player1". Jag hittade min favorit då jag helt enkelt skrev in ordet "war", en bana som enbart är en lång bro med brofästen.

Spelet var perfekt, och ett av några spel som jag fortfarande idag blickar tillbaka på som familjemys eftersom jag ofta spelade mot min pappa efter skolan, då han också gillade att koppla av med Worms efter jobbet. Worms ligger varmt om mitt hjärta. Jag kan notera att Team17 trots detta inte var först med konceptet. Microsoft gjorde ett testprogram genom Qbasic som gick under titeln Gorillas (1991) där två gorillor gjorde upp på samma sätt som alla maskar skulle göra fyra år senare, men Gorillas med ett mindre imponerande landskap och enbart med bumeranger som vapen. Team17 släppte, och släpper fortfarande uppföljare, minigames och spin-offs till sitt original, men inget av uppföljarna har kommit i närheten av den perfekta balans av värme, humor och taktik i sin enklaste och renaste form som detta underbara guldkorn från 1995.

Taggar: Humor, Worms, turnbased

Player1 26 dec 2017 07:02 Visningar: 260

+Unikt för sin tid. Slår ett slag för balans mellan humor och våld. Oändligt antal banor.

-Det kom en massa uppföljare som i jämförelse suger, trots att några är ganska bra.

10 Spelet står ut som nyskapande, det är enkelt och underbart.

 

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.